Северна Корея обяви, че е готова да потопи американски самолетоносач. Изявлението беше поместено в официалния орган на Корейска трудова партия, за да се демонстрира военната мощ на режима в Пхенян.

Това се случва в момент, когато два японски бойни кораба се присъединиха към групата на американския самолетоносач "Карл Винсън".

Армадата отплува към Корейския полуостров в отговор на растящото напрежение около ядрените и ракетни изпитания на Пхенян и заплахите за нападение срещу Съединените щат и азиатските им съюзници.

"Нашите революционни сили са в бойна готовност, за да потопят ядрен самолетоносач на САЩ с един единствен удар", се казва в коментар във в. "Нодон синмун", орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия. Вестникът сравнява самолетоносача с "гнусно животно" и заявява, че един удар по него би бил "реален пример, за да покажем силата на нашата армия".

Поредната закана севернокорейския режим беше публикуван след статия на две страници как севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира свинеферма.

Китай също коментира заплахата, но не разполага със средства за окончателно решаване на ситуацията на Корейския полуостров, макар да полага всички усилия за възстановяване на диалога, предаде ТАСС

В петък Северна Корея допринесе за нарастването на напрежението, задържайки американец от корейски произход. С това общият брой на задържаните от Пхенян граждани на САЩ достигна трима, припомня Ройтерс.

Преди две седмици по заповед на Доналд Тръмп бойната група на самолетоносача „Карл Винсън” внезапно промени курса си в Тихия океан и пое към Корейския полуостров.

Вести.бг