Профилирана паралелка „Физическо възпитание и спорт“ след седми клас за предстоящата учебна година се разкрива в Средно училище „Трайко Симеонов“ - Шумен.

Идеята за спортен профил не е нова за училището, но сега се реализира с подкрепата на община Шумен и РУО-Шумен. Разкриването на паралелката е още една стъпка за възобновяване на добрите спортни традиции в областта, обясняват от ръководството на училището.

По утвърдения държавен план-прием от следващата учебна година в СУ "Трайко Симеонов" ще се провежда профилирана подготовка по футбол и волейбол. За да станат част от престижната паралелка, бъдещите осмокласници ще трябва да докажат своите възможности на изпит за проверка на способностите. Той ще се проведе на 31 май и 1 юни в СУ „Трайко Симеонов“ - Шумен от специалисти треньори и включва два модула: тактико-технически и двигателни умения от различни спортни дисциплини.

Кандидатите трябва да подадат своите заявления за изпита в училището, в което се обучават към настоящия момент, като срокът за това е три работни дни - 5, 9 и 10 май. Към заявлението - формуряр, което получават от училището, в което учат, учениците задължително трябва да приложат и застрахователна полица „Живот“ за дните на изпита. Директорите на училищата трябват да представят пакета с документи в РУО -Шумен на 11 май и едва след това учениците могат да бъдат допуснати до изпита.

Класирането ще се извърши според броя точки от националните външни оценявания по български език и математика, оценките от обучението по физическо възпитание и спорт, биология и здравно образование и удвоеният брой точки от изпита за проверка на способностите.

„Краткият срок от само три работни дни е първото предизвикателство пред новооткриващия се профил. Бъдещата реализация на възпитаниците от профил „Спорт“ не притеснява училищното ръководство. Профилиращи предмети, освен Физическо възпитание и спорт, са  Биология и здравно образование и Български език и литература, предполагащи и добра академична подготовка. Традиционно добри са договорните отношения с висшите училища. Освен това интерес към бъдещата реализация на учениците проявиха и от ръководството на ПФК "Лудогорец". И ако за „орлите“ от Разград победата е ежедневие, то ние от СУ „Трайко Симеонов“ - Шумен обещаваме, че първото, на което ще научим възпитаниците си, е да побеждават - в спорта, в кариерата, в живота", каза директорът на училището Галина Сакарова.

Научи се да побеждаваш!
 

СУ „Трйко Симеонов“, гр. Шумен, ул. „Ген.Драгомиров” №44 Б; e-mail: tr_simeonov@abv.bg;  тел. 0889433455

Рекламна публикация