Президентът Доналд Тръмп почете паметта на един милион арменци, избити през 1915г., но не използва термина "геноцид".

В свой адрес по повода, той нарече действията на османските власти "едно от най-големите зверства на XX век".

Около 1,5 милиона арменци са депортирани и избити в тогавашната Османска империя по време на I-вата световна война.

Турските власти и до днес се противопоставят деянията да бъдат наричани "геноцид".

Последните трима предшественици на Тръмп - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама - обещаваха да нарекат трагедията "геноцид" в официалните си адреси, но не го направиха.

Вероятната причина е поддържането на баланс в отношенията с Турция, която е ключов съюзник на САЩ в НАТО.

Настоящият държавен глава не е давал подобна заявка в кампанията си миналата година.Тръмп ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган във Вашингтон в средата на май. Милиардерът беше и един от първите президенти, които поздравиха Ердоган при победата му на референдума за повече пряка власт.

"Присъединявам се към арменската общност в Америка и по света в скръбта, породена от загубата на невинни животи и страданията на толкова много хора", гласи изявлението на Тръмп.

Американският президент още приветства "усилията на турците и арменците да вземат предвид болезнената история, което е критична стъпка към изграждането на основи за по-справедливо и толерантно бъдеще".

Паметта на жертвите на арменския геноцид традиционно се отбелязва на 24 април, когато се почитат и изгубилите живота си в еврейския Холокост три десетилетия по-късно.

В изявлението си Тръмп все пак употребява арменското название на геноцида - Meds Yeghern.

"Болката от събитията от 1915 г. е обща, но тя трябва да бъде загърбена, за да се укрепват човешките отношения“, гласи днешно писмо на турския президент Реджеп Ердоган до арменския архиепископ в Истанбул.

Той отчита, че арменската общност е имала голям принос за развитието на Османската империя и днешната турска република.

"Моля Аллах да се смили над милионите граждани на Османската империя, които загубиха живота си по време на Първата световна война“, гласи още посланието на турския държавен глава.

Така за поредна година една от ключовите конфликтни теми между Турция и Армения остава неразрешена. Миналата година Ердоган се вбеси от решението на Германия да признае геноцида над арменците.

Вести.бг