36 музиканти са подали документи за участие в международния конкурс за млади изпълнители „Панчо Владигеров 2017“, който ще се проведе от 28 април до 5 май в Шумен.

Това съобщи на брифинг изпълнителният директор на фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева.

17 от музикалните таланти ще участват в конкурса за специалност пиано, а 19 – за специалност цигулка. В тазгодишното издание на конкурса любителите на музиката ще чуят  изпълненията на участници от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония, Тайван, като най-малката участничка е 10-годишната цигуларка – Баде Даштан /Турция/.

Конкурсът „Панчо Владигеров“ ще се проведе в три възрастови групи за всяка специалност, като за първи път музикалната надпревара за участниците до 19 години ще е в международен формат.

Основен организатор на конкурса от 1995 година е Фондация „Панчо Владигеров”, която  работи в партньорство с Министерството на културата на Република България и Община Шумен, а Почетен патрон на конкурса е председателят на Народното събрание.

„Искам да благодаря на община Шумен, която и тази година осигури част от финансирането на конкурса, като осигури 55 хил.лв. Предоставя зали за концертите и за репетиции на участниците. Наградния фонд, който е в размер на 19 хил.лв., е осигурен от Министерството на културата“, каза Диана Дечева.

Тя благодари и на спонсори, които са се включили в организацията на международния конкурс на името на Панчо Владигеров, сред които „Алкомет“, „Ал и Ко“, „Телепол“.

Диана Дечева разкри и част от програмата за откриването на конкурса, което е на 28 април от 19,30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен.

„При официалното откриване ще чуем изпълнения на Борис Узунов, Емил Бояджиев, Рустам Губкин-Матейски, които са носители на първи награди от националния конкурс „Панчо Владигеров“ през 2013 г. и на Филип Филипов, който е бил най-малкия участник и носител на награда от международния конкурс „Панчо Владигеров“ от 2011 г.“, каза Диана Дечева.

Конкурсът за пианисти и цигулари ще се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ и в залата на НЧ „Добри Войников“, където на 5 май ще е заключителния концерт на участниците.

ШУМ.БГ