Община Шумен въвежда единен стандарт за всички павилиони и будки на територията на града. Те трябва да са решени в бяло и сиво, като старите и неугледните ще бъдат премахнати. Това каза на пресконференция днес кметът Любомир Христов.

Общинска комисия е заснела всички 163 преместваеми обекта в Шумен. Взето е решение 76 от тях да бъдат премахнати. Броят за будките и павилионите обаче няма да намалее, а дори ще се увеличи с 10, тъй като за местата на премахнатите ще бъдат обявени търгове.

Според Христов 90% от договорите за наем на преместваеми обекти изтичат тази година и наематели няма да се гонят преждевременно. 

„Искаме да въведем един стандарт на тези обекти и да определим цвят, в който да са боядисани, и да са изработени от съвременни материали и да имат угледен вид. Всеки, който е имал обект, ще може да участва в търга. След това, който спечели, трябва да предложи проект за този обект и  той да бъде представен за одобрение от главния архитект“, каза кметът. Новите договори за наем на преместваемите обекти ще са със срок 5 години.

Като проблем кметът изтъкна, че из града има неизползваеми стари павилиони, които са с изтекли договори. За премахването им ще бъде наета фирма. 

Новите изисквания за външен вид ще влязат и в наредбата за преместваемите обекти.

ШУМ.БГ