Замразяване на отношенията на Европа и Анкара – за това в последните дни призоваха редица висши европейски политици.

Темата за връзката между Турция и континента отново излиза на дневен ред преди предстоящия Европейски съвет в Малта през уикенда.

Еврокомисарят Йоханес Хан призова правителствата на държавите от ЕС да обмислят промяна на отношенията с Турция след референдума, който проправи пътя за по-широки права на президентската институция, предадоха "Ройтерс" и БТА. 

"Сегашната ситуация не е устойчива", посочи Хан, според когото трябва да се намери формула, която да намали взаимната неудовлетвореност и да подсили сътрудничеството. Общи действия обаче могат да се предприемат само в области извън членството в ЕС, каза той.

Еврокомисарят добави, че споделя безпокойствата на Съвета на Европа, според който конституционните промени на Ердоган са "опасна стъпка назад" за турската демокрация.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) трябва да обсъди и гласува днес дали да понижи статута на Турция и да открие отново процес на мониторинг спрямо страната, съобщава в. "Хюриет дейли нюз". Съдокладчиците на мониторинговия комитет са препоръчали на ПАСЕ да "открие отново процедура на наблюдение спрямо Турция, докато бъде даден задоволителен отговор на нейните притеснения".

Инициативата за понижаване на статута на Турция е "открито политическа операция" срещу Турция, заяви в отговор турският президентски говорител Ибрахим Калън.

Ако ПАСЕ подложи Турция на мониторинг, тази стъпка ще има негативно отражение върху отношенията Турция-ЕС, отбелязва вестникът. През 2004 г. ЕС обяви, че Анкара трябва да излезе от процеса на мониторинг, за да може да започнат преговори за присъединяване.

Съветът на ЕС, който отложи решението си дали да замрази преговорите с Турция по време на среща на върха през декември 2016 г., ще разгледа отново искането в края на този месец, ако ПАСЕ понижи статута на Турция, отбелязва в. "Хюриет дейли нюз".

Двама висши консервативни германски политици се присъединиха към исканията ЕС да прекрати преговорите за членство на Анкара. Това са Норберт Рьотген – председателят на комисията за външни отношения на Бундестага, и Йоаким Херман – вътрешният министър на провинция Бавария.

"Ще увредим авторитета на Европа, ако не отговорим на турските действия против демокрацията, против върховенството на закона, ако се придържаме към фантазията, че държава с такова правителство и конституция може да се присъедини", каза Рьотген. Херман каза в прав текст, че е "крайно време преговорите за членство да бъдат прекратени. Трябва да спрем да се заблуждаваме. Нямаме общи перспективи с Турция на Ердоган".

В отговор Анкара призова Брюксел да определи окончателно дали Европейският съюз иска да види Турция като свой член.

Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм в интервю за телевизия "Блумбърг". Той обвини Европа, че не се стреми да изпълни ангажиментите си по мигрантското споразумение с Турция. "Призоваваме Европейския съюз да бъде честен по отношение на нашето евентуално членство. За начало те трябва да определят дали желаят да ни видят там. Нека първо те сами да решат това, а после и ние ще определим плановете си за присъединяването", каза той.

По думите на Йълдъръм ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ на Турция по сделката за бежанците и не повдига въпроса за облекчаването на визовия режим за турците. "Вместо обещаните три милиарда евро ние сме получили само 790 милиона", подчерта още премиерът. Вчера това заяви и говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калън, според когото отношенията между Анкара и Брюксел, които се обтегнаха заради спорове по време на кампанията за референдума в Турция, може да се нормализират, ако ЕС изпълнява условията на споразумението за мигрантите. 

Дневник