Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази.

Ердоган увери, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата. "Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да продължаваме да искаме още дълго? Говорим за 54 години", обяви Ердоган в интервю за "Ройтер"с, дадено в президентския дворец в Анкара и цитирано от БТА.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще, същото направи и Норвегия... същото може да се приложи и за Турция", каза той, имайки предвид допитването в Обединеното кралство миналата година, на което мнозинството избиратели гласуваха за излизане, и референдум от 1994 г., на който норвежците избраха страната им да не подава молба за членство.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и обяви, че общността е "пред разпадане". "Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той. "Но изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.

Турският държавен глава каза, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава. По-рано във вторник ПАСЕ гласува за връщане на наблюдението на страната, което беше преустановено преди 13 години.

Ердоган коментира и сирийската криза и настоя, че не може да се намери решение на проблема, докато Башар Асад е президент на страната. "Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той и намекна за смекчаване на руската подкрепа за президента на Сирия. По думите му руският президент Владимир Путин му е казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

Има процеси, свързани със Сирия, които Путин не може "да сподели" с нас, но сега Путин, Тръмп, Турция, Иран, Саудитска Арабия и Катар, "всички ние активно се опитваме да стигнем до решение в Сирия", каза Ердоган. Можем да се обединим и да помогнем на сирийския народ сам да вземе решение, добави той и подчерта, че "ДАЕШ няма да замести Асад", като използва арабско съкращение с отрицателен нюанс на името на "Ислямска държава. Той изрази убеждението си, че има достатъчно алтернативи на Асад, "много идеални кандидати за следващ сирийски лидер".

Относно референдума за превръщане на Турция в президентска република Ердоган каза, че може и ще стане отново член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след като Висшият избирателен съвет обяви официалните резултати от референдума, който ще му даде много големи правомощия. Според конституционните промени, одобрени чрез допитването, държавният глава може да членува или да бъде лидер на партия, което сегашното законодателство не разрешава. Ердоган е сред съурчедителите на ПСР и до 2014 г. ѝ беше лидер.

Ердоган каза, че въпросът дали той ще стане отново лидер на партията, ще се решава от конгреса, а кога ще се свика този форум, това ще реши партийното ръководство. Организирането на предсрочни избори не стои на дневен ред, заяви Ердоган и добави, че нито конституционният съд, нито Европейският съд за правата на човека нямат правото да преразглеждат резултата от референдума за конституционни промени.

Dnevnik.bg