Възстановихме договорното начало в системата, тя вече не е от командно-административен тип, каза днес по Би Ти Ви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Като заслуга на екипа си той посочи още, че след известно прекъсване, отново е въведено ежегодно сключване на договори между Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След дълго прекъсване бил сключен и Национален рамков договор.

"Колективният ум на колегията помага здравеопазването да се развива. Командните методи блокират работата на системата", посочи Семерджиев. Според него след направените промени в управлението намаляват листите на чакащите за приемане в болница.

"Едноличното управление и командното администриране не са добри неща, имахме го този модел до 1989 година и той катастрофира", каза служебният министър на здравеопазването. Той подчерта, че неговият предшественик Петър Москов е злоупотребявал с власт.

В отговор на въпрос Семерджиев каза, че за лекарите най-големият проблем е нормативният хаос в системата, като едни правила, блокират други. Според него част от този хаос е оправен от неговия екип.

Като проблем министърът посочи и лошият модел на управление на финансите. "Въпреки че от 2000 година парите са нараснали четири пъти - резултати не са и това е така заради лошото управление", посочи Илко Семерджиев.

Той посочи, че към края на миналата година болниците имат 509 милиона лева дългове, което е най-високата сума от 2000 година насам. 419 млн. лева от тези средства били дългове на държавните болници, а останалите на общинските.

Семерджиев посочи, че след смяната на директорите на "Пирогов" и болница "Свети Иван Рилски" те са започнали да работят по-добре.

Служебният министър на здравеопазването отрече да е искал да назначи за ръководител на агенцията по лекарствата човек, който е в конфликт на интереси. "Аз съм атакуван, защото си върша работата", обобщи Илко Семерджиев. Той отрече обвиненията за натиск върху подчинен. 

Дневник