50 лева ще е таксата за освобождаване на вдигнат с паяк лек автомобил в Шумен. Решението бе взето с гласовете на 28 общински съветници. 1 бе против, а 11 се въздържаха.

Вдигането на неправилно паркираните коли ще започне веднага, след като бъде избрана фирма. Общината в момента готви обществена поръчка за дейността. 
Паякът ще откарва колите на общински охраняем паркинг. Първоначално ще се ползва този в „Боян Българанов“.

За „отговорно пазене“ на този охраняем паркинг ще се плаща още една такса – тя ще е 2 лв. на час, като времето ще започва да тече след първите 2 часа от вдигането на колата.

Решението за определяне на двете такси не бе взето без дебат в сесийна зала. Съветниците от БСП поискаха да видят анализ и обосновка на размера. „Нямаме основата, върху която да вземем решение. Каквато и да е услуга, ако не е защитена с анализ, то тя може да се обжалва и да падне в съд“, каза Иван Йонков от БСП.

Кметът Любомир Христов, като вносител на предложението за цените, заяви, че има изготвен анализ и цената е точно определена. Разходът за репатриране бил пресметнат при средно разстояние от 5 км до паркинг. „Смятаме, че това е една реална цена, Търсили сме и възпиращия ефект, за да не спира всеки където си иска“, каза Христов.

При гласуването с „Въздържал се“ гласуваха съветниците от БСП, както и Даниела Русева, Бисерка Йовчева, Менент Шукриева и Добрин Чайлев. Добромир Драев натисна бутона „Против“.

ШУМ.БГ