ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционното споразумение, съобщи "Фокус". Това стана в сградата на Народното събрание.

Документът бе подписан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Договореното споразумение идва минути преди президентът Румен Радев да връчи на Борисов мандат за съставяне на правителство.

От двете партии подчертаха, че все още не са водени преговори за министерските постове и те започват от тук нататък. Очаква се кабинетът на бъде съставен около 4-5 май.

След подписването на споразумението Валери Симеонов обяви, че ще има политически съвет, който ще се състои от 6 души. Той най-вероятно ще заседава всяка седмица, а "решенията ще се взимат с консенсус".

"Така ще има съгласуваност по всички въпроси, които решава Министерски съвет и политическото ръководство на коалицията", каза още Симеонов и уточни, че разпределението на министерствата ще бъде предоставено на медиите в отделен анекс, който тепърва предстои да се изготви. Той щял да бъде готово в началото на май.

Другият съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов добави, че в коалиционното споразумение е заложен един 1 министър-председател, 4 вицепремиери и 17 министри. Той разкри, че има идея един от вицепремиерите ресорно да отговаря за председателството ни на Съвета на Европейския съюз.

Волен Сидеров уточни, че в политическия съвет ще има трима представители на "Обединени патриоти" и това са тримата съпредседатели. От страна на ГЕРБ се включват Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Шестият член все още не избран, но ще бъде определен от ГЕРБ.

Дневник