Без никаква изненада Висшият съдебен съвет отхвърли предложението да провери фактите около срещата "Цацаров - Дончев - Гергов". След забележителен в негативен план дебат, в който отговор не намери нито един от въпросите, предизвикани от срещата, място имаха единствено лични нападки, намеци и вечното твърдение, че става въпрос за политически сценарий.

Така 14 от членовете на кадровия орган на Темида защитиха с гласа си "против" главния прокурор и дадоха ясният сигнал:

всеки магистрат може да се среща, когато и да поиска, с когото си иска, а предметът на разговорите е негова лична работа. 

В дебата не бяха поставени въпросите дали тази среща не е злоупотреба с власт, не беше дадена и оценка на твърденията на единия участник - Сашо Дончев - че Цацаров го е разпитвал за медийното съдържание и карикатурите, защо и как е финансирана политическа сила и използва ли Цацаров прокуратурата за подобно влияние.

След като стана известен изходът от вота, Калпакчиев предложи да се гласува изрично, че съдебният съвет приема, че съдиите, прокурорите и следователите могат да се срещат с когото си искат. Калпакчиев заяви:
"Нека знаят нашите колеги знаят, че могат да се срещат, с когото искат и когато искат. Ние вече имаме не малко случаи. Нека знаят, че главният прокурор може да се среща всяка сряда с премиер и политически лидер и после да прекратява разследвания срещи мего. Нека знаят, че Узунов може да се среща с лидера на РЗС (Яне Янева) и после жената на този лидер да стане съдебни помощник във ВАС". След крясъци и надговаряния и игра с кворума, предложението на Калпакчиев не беше дори гласувано, заради предложение на Васил Петров (бащата на жената, от която Пеевски има дете).

Впечатление от продължилия близо тричасов диспут направи отявленото противопоставяне между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

То се видя в многократните опити на Панов да попита главния прокурор за срещата и в отговора на Цацаров: "не сте достоен да ми задавате въпроси".

Цацаров направи кратко изявление, от което се разбра, че той не намира нищо притеснително в поведението си, защото срещата не е била тайна, а участниците не са били подсъдими, страни по дела или криминално проявени.

Настоятелността на Панов предизвика още една реплика на Цацаров. Председателят на ВКС питаше какво е наложило срещата? Какви са били причините? Преди изборите ли се е случила?

И получи обвинение, че е изпълнител на сценария, а отговорът беше:

"Не съм направил нищо. Не съм натискал никого. Не коментирам версията на един от участниците, който в три различни интервюта я смени.

По времето на провеждане на избори не се е провеждала. Не сте в позицията да ме разпитвате. Сутринта бях в банята и не успях да чуя интервюто ви, но да се свети моето или вашето име (бел. ред. пред Би Ти Ви Лозан Панов заяви: "всеки, който каже нещо за главния прокурор, да се свети името му, е обект на манипулации и атаки"), заяви Цацаров. Той беше прекъснат от Панов с нови въпроси, но Цацаров заяви:

"Моля ви, овладейте си нервите и се дръжте възпитано. ВСС не трябва да се произведе, за да не произведе моя избор, казвате (бел.ред. неведнъж Лозан Панов е призовавал магистратите да гласуват в предстоящите избори, за да не се получи същият модел на управление на съдебната система). Готов съм да понеса всички обществени напъни на медийни, политически и икономически кръгове. Това означава, че този съвет не трябва да възпроизведе и вашия избор. Аз не съм отивал със съзнанието на тайна среща. Бих нарушил закона, ако един връчен ми лист бе довел до друга посока. Не ме е заплашвал и аз не съм заплашвал. Не ми е необходимо да кажа "Не на страха", достатъчно голям човек съм. Нямам намерение да влизам в непочтен сценарий, вие сте само изпълнител", каза още Цацаров.

Хъсът на някои от членовете - представляващия Димитър Узунов, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и Ясен Тодоров, накара Панов да оприличи случващото се на филма "Спасяването на редник Райън".

На това естествено последва отговор на главния прокурор:

"Не съм редник, главен прокурор съм, мога да издържа много неща, ще ги издържа. Мога да се обърна с имената на всички, които си мислят, че не мога да издържа и вероятно някой ден ще го направя. Не сте ми длъжен, но преди да бъдете избран ви помолих единствено за коректност. Проявявал съм я досега към вас. Не сте ми длъжен с нищо. Единственото, което е поискано от вас, е да сте коректен", обърна се отново към Панов, главният прокурор.

Узунов и Тодоров повториха тезата, че това е политически сценарий, а Георги Колев, че това е опит за дестабилизация на държавата - теза, поддържана от медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Сега целта е главният прокурор да бъде дискредитиран, унижен, авторитетът му да бъде нарушен. Вие сте лош актьор в този сценарий, господин Панов. Но ако се наложи, Роберт де Ниро ще ви носи чантата.
Нямате свян да стоите до него. Няма да подкрепя това решение, не желая и не искам да стана проводник на тесен олигархичен кръг, който диктува определен сценарий", беше част от изказването на Узунов. Той се обърна към Панов, задавайки му въпроси, всеки от които завършваше с "председателю?" и призова: "за да не подлагаме повече господин Цацаров на унижение, да прекратим и гласуваме!".

Панов отново се включи и заяви, че: "ако не беше отишъл сам, главният прокурор не би бил оскърбен и унижен, никой не го е карал да отиде там насила".

Дневник