Корабът за електронно разузнаване "Лиман" от Черноморския флот на Русия потъна в Черно море след сблъсък с товарен кораб на около 40 км от Босфора, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на турската брегова охрана. Малко преди това агентът на регистрирания в Того кораб също каза, че руският потъва.


Информациите за съдбата на моряците е противоречива, като едни източници съобщават, че всички 78 души са в безопасност, но други твърдят, че 15 руски матроси са в неизвестност. Турската брегова охрана обяви, че е спасила всички 78, и не е ясно дали става дума и за хора от екипажа на превозващият добитък друг кораб.

Според официалната страница на Черноморския флот екипажът на "Лиман" може да бъде до 85 души. 

Противоречиви са и съобщенията за това кой е товарният кораб - руски медии пишат за "Ашот-7", а турските власти съобщават за "Юзарсиф Х". Турската телевизия NTV казва, че инцидентът е станал край село Кумкьой (Килиос) едва на няколко километра на запад от входа на пролива. "Ройтерс" посочва, че селото е на 29 км от Истанбул, докато в действителност то вече се води като едно от далечните предградия на огромния мегаполис.

Двата кораба са се блъснали при ниска видимост заради мъгла и "Лиман" е получил пробойна на десния борд под ватерлинията.

За инцидента потвърди и Министерството на отбраната на Русия, което уточнява, че това се е случило северозападно от входа на пролива. Ведомството твърди, че никой от моряците не е застрашен и екипажът води борба за спасяване на кораба. Към района са изпратени кораби са Черноморския флот и спасителен отряд на борда на самолет Ан-26.

"Лиман" е на въоръжение в Черноморския флот от 43 години и последно през февруари "Интерфакс" съобщи за него, че е наблюдавал ученията на НАТО "Морски щит" в Черно море.

На борда му има монтирани радиолокационна система "Дон", хидроакустична система "Бронз", апаратура за радиоразузнаване "Ротор-Н", "Вахта-М", "Вахта-10", "Вахта-12" и други. Корабът е с максимална скорост 17 възела и е въоръжен единствено с преносими зенитни системи "Игла".

След като през 1989г. е преоборудван от хидрографски в разузнавателен кораб, "Лиман" плава поне 13 пъти до Сирия и Тунис, а през 1999г. е в Адриатика да следи ударите на НАТО срещу Югославия, които се нанасяха от авиацията, излитаща основно от Италия.

След загубата на "Лиман" Черноморският флот на Русия остава с модернизирания през 2013г. "Екватор", "Килдин" и преоборудвания през 2006г. "Приазовие", като първите два кораба са от същата група, произведена в Гданск в края на 60-те и началото на 70-те години.

Дневник