Президентът Румен Радев призова българските граждани да бъдат спокойни след снощните безредици в Македония. В позицията му, разпространена до медиите, той подчертава, че няма непосредствени рискове за страната, като това е било констатирано по време на спешната консултативна среща в Министерството на вътрешните работи.

"Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от европейските ценности", казва още Радев.

Той изрази притеснението си от случилото се в македонския парламент, но изрази увереност в бързото разрешаване на проблема. 

Снощи стотици македонци нахлуха в сградата на Народното събрание, след като депутати от управляващите социалдемократи и етническите албански партии избраха етнически албанец за председател на парламента.

По време на сблъсъците пострадаха десетки хора, сред които и народни представители. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев е сред тях. 

Дневник