Заради ниските лихви през 2016 г. търсенето на кредитен ресурс започва да се възстановява – по-силно от домакинствата и по-слабо от предприятията, се казва в отчета на Българската народна банка за миналата година, внесен в Народното събрание.

Данните от анкетата за кредитната активност на банките, която БНБ провежда на всяко тримесечие, сочат, че предприятията са увеличили търсенето на кредити главно за запаси, за рефинансиране, преструктуриране или предоговаряне на дълг и в по-малка степен за инвестиционни цели. Домакинствата са търсили повече кредити както за покупка на стоки (и за текущо потребление, и за дълготрайна употреба), така и защото са преценили, че макроикономическата среда е благоприятна.

При жилищните кредити най-силно влияние за увеличеното търсене са оказали благоприятните перспективи за пазара на жилища, включително очакванията за цените.

Банките на свой ред отчитат, че са смекчили стандартите за отпускане на кредити на домакинства. Причината е високата ликвидност, намаляващата цена на привлечените средства, подобрената среда и перспективите за развитие на жилищния пазар.

Депозитите в банковата система в края на 2016 г. достигнаха 78.6 млрд. лв. с 4.2 млрд. лв. (5.7%) повече, отколкото година по-рано.

Печалбата на банковата система е 1.263 млрд. лв. , с 416 млн. лв. (49.1%) повече от 2015 г. Над половината от кредитните институции отчетоха по-висока печалба, като същевременно намаля и загубата при банките с отрицателен финансов резултат, се казва в отчета. 

Дневник