Венецуела уведоми официално Организацията на американските държави (ОАД) за намерението си да я напусне, след като постави началото на процедура, която ще продължи 24 месеца съгласно правилата на организацията, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

"От днес Венецуела е по-свободна", заяви посланикът на страната в базираната във Вашингтон регионална организация - Кармен Луиса Веласкес след кратката си среща с генералния секретар на организацията Луис Алмагро, за да му връчи писмото.

На пресконференция във венецуелското консулство в Ню Йорк Самуел Монкада - зам. външен министър на Венецуела пък заяви, че страната му напуска ОАД, защото тя се е превърнала в инструмент за принуда вместо за сътрудничество. По думите му организацията е "деградирала в инструмент за потисничество" и води кампания "за разрушаване на демокрацията"в неговата страна. Той обвини САЩ, че притискат другите, по-малки страни в организацията, за да не застанат на страната на Венецуела.

До безпрецедентната стъпка на Каракас се стигна след спорно заседание на постоянния съвет на организацията, на което ръководството ѝ гласува за свикване на специална сесия на външните министри за оценка на венецуелската криза, присъединявайки се към нарастващия международен натиск над президента Никола Мадуро да насрочи избори и да освободи от затвора политически активисти. Напрежението между Каракас и група членове на ОАД начело със САЩ е от времето, когато Алмагро представи 75-страничен доклад, обвиняващ правителството на Мадуро в системно нарушаване на човешките права и стандартите на демокрацията.

Венцуела е първата страна, коато напуска 35-членната панамериканска организация от създаването й през 1948 г. В историята й само една страна - Куба - доброволно е избирала да остане извън нея. Комунистическият остров е изключен опрез 1962 г., понеже се присъединява към съветския блок. Изключването е отменено през 2009 г., но Куба още не се е върнала в организацята.

Dnevnik.bg