Лидерите на страните членки на Европейския съюз приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", написа той в микроблог мрежата.

Източници на "Ройтерс" съобщават, че насоките са одобрени за минута и били последвани от аплодисменти. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира в "Туитър" днешното гласуване с краткото: "Единство в действието".

БТА отбелязва, че днешното извънредно заседание на европейските лидери се е провело в отсъствието на британския премиер Тереза Мей.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.
Те определят като приоритети уреждането на проблемите, свързани с правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания.

В тях се подчертава, че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Dnevnik.bg