Швейцарският алпинист Ули Щек е загинал в опит да изкачи връх Еверест, съобщи непалската туристическа агенция.

Щек, чието прозвище е "Швейцарската машина", е загубил живота си в инцидент по време на аклиматизация в опит да се качи на върха без кислород по нов маршрут.

Според "Хималаян Таймс" той се е подхлъзнал върху лед при слизане от базовия лагер на 7000 метра височина на югозапад от Еверест.

40-годишният алпинист е носител на много награди и е известен с бързите си изкачвания. Тялото му е било откарано в Катманду с хеликоптер.

В сряда той написа в страницата си във "Фейсбук", че "активната аклиматизация" е най-добрият и ефикасен начин да се свикне възможно най-бързо на условията при такива височини.

Щек изкачи Еверест без кислород през 2012 г., а през 2015 г. покори всички 82 алпийски върха, които са над 4000 м., за 62 дни.

Британският планинар Кентън Кул описа швейцареца като "човек, който е истинско вдъхновение, и е показал на всички какво е възможно в планините и отвъд тях".

Щек постави нови стандарти в алпийското катерене с рекордите си за най-бързи изкачвания на върхове по класически маршрути. Той има и основна роля за популяризирането на спорта сред по-младите благодарение на филмите, които заснема по време на експедициите си. 

Дневник