С Ден на отворени врати Неонатологично отделение в МБАЛ Шумен се включи в Световния ден кенгуру грижата, който в България се отбелязва за първи път тази година.

Инициативата е на фондация „Нашите недоносени деца“.

Кенгуру грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия - а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още "утроба извън тялото".

„В България, както и в Шумен този тип грижа за недоносените деца тепърва навлиза. Причината да не се използва кенгуру грижата е, че за целта е необходимо да се обособи отделно помещение, където майката и бебето да се настанят. Ние все още нямаме такова“, обясни д-р Севдалина Стойкова, началник на неонатологичното отделение на шуменската болница.

Днес за първи път в Световния ден на кенгуру грижата до своето бебе се докосна 21-годишната Марияна. Едномесечният Михаел, който се е родил недоносен и е в кувьоз, бе подържан от майка си за няколко минути.

„Досега само съм докосвала бебето в кувьоза и за първи път го взимам“, обясни Марияна.

„При малки бебета, които се нуждаят от кувьоз, какъвто е нашият случай, майката трябва да бъдат насърчавана да бъде с детето си, доколкото е възможно: да докосва бебето през люковете на инкубатора, тъй като дори самото й присъствие действа успокояващо на бебето. При кенгуру грижата се насърчават и татковците също да докосват бебето и да го взимат, да  го слагат кожа-до-кожа и върху гърдите на баща си“, каза още д-р Стойкова.

Д-р Севдалина Стойкова допълни, че въпреки все още няма условия за кенгуру грижата в шуменската болница, то неонатологичното отделение разполага с необходимата апаратура за недоносените бебета.

„В момента капацитетът,  който разполагаме е изцяло запълнен. 28 бебета са в отделение, като три от тях се родиха днес. Имаме необходимата апаратура. Получихме вече цялото оборудване: кувьози, респиратори и др. техника, която се предоставя на всичките областни болници по Норвежката програма за модернизиране на неонатологичните отделения., обясни д-р Стойкова.

ШУМ.БГ