Символична първа копка на строителството на 11 нови къщи бе направена днес в разрушеното от експлозията на влакова цистерна село Хитрино.

Лопати на мястото на бъдещия дом на Танер и майка му Шенай забиха кметът на Шумен Любомир Христов и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, а на церемонията присъства премиерът Бойко Борисов, варненският и великопреславски митрополит Йоан, районният мюфтия Месут Мехмедов.

„Колегите са се постарали максимум да подготвят книжата, документите и това, което е необходимо, за да можем законно да направим това, което започваме днес“, заяви Борисов, като изказа и съболезнования на близките на жертвите.  „Щеше да е добре да има само материални щети, ето те се оправят, багерите започват, но такъв е животът“, добави премиерът.

Той благодари на митрополит Йоан и районния мюфтия, като отбеляза, че етническата толерантност е единственото правилно и добро нещо. “Това да можем да живеем и християни и мюсюлмани заедно, да се обичаме, да се уважаваме, да си помагаме, да строим, да градим ни дава сила да вярваме в доброто, в градежа, и в просперитета на Република България."

Премиерът изрази надежда, че кметът на Хитрино с Обществения съвет ще покажат прозрачно, ясно и точно пред обществото, пред хората, къде е отишъл всеки лев и тези от даренията, които са събрани от цяла България. “Природните бедствия няма да спрат, и когато има нужда обществото да се консолидира и да помогне на пострадалите, където и да са те, нека да имаме това като модел и пример как да се действа”, каза той. 

Кметът Нуридин Исмаил благодари на Борисов за това, че е поел ангажимента да осигури средства за възстановяване на разрушените къщи и напомни, че това е и причината да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хитрино. „Вие тук сте у дома си“, каза Исмаил.

10 от къщите ще бъдат възстановени безвъзмездно от големи фирми, членове на Камарата на строителите в България, а 11-тата – със средства от ПП ГЕРБ. Пълното възстановяване на други 14 къщи ще започне до месец. То ще стане със средства от Социалното министерство. 

До края на годината домовете на хората трябва да бъдат завършени.

ШУМ.БГ