Шведската прокуратура обяви, че прекратява разследването на обвиненията за изнасилване срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предаде "Ройтерс". С действията си прокуратурата сложи край на седемгодишна юридическа сага, но въпреки това британската полиция настоява, че той ще бъде арестуван, отбелязва агенцията.

Асанж живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г. Той намери убежище там, за да избегне екстрадицията си в Швеция. Основателят на онлайн платформата отхвърля обвиненията и твърди, че е възможно шведските власти да го предадат на Съединените щати. В САЩ го очаква съд заради публикуването на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи. Еквадор обаче ще "усили дипломатическите опити" да договори с Великобритания начин на Асанж да бъде позволено да стигне до латиноамериканската държава и там да се "наслаждава на убежището си".

Адвокатите на Асанж определиха решението на шведската прокуратура като "победа".

 "Според шведското законодателство наказателните разследвания трябва да се водят възможно най-бързо. В момент, когато прокурорът е изчерпал всички възможности да ги продължи, той е длъжен да прекрати разследването," обявиха властите в Стокхолм в изявление, цитирано от "Гардиън".

"В този момент всички възможности да се води разследването са изчерпани. За да продължи случаят, Джулиан Асанж трябва да бъде формално известен за престъпните подозрения срещу него. Не можем да очакваме, че ще получим помощ от Еквадор за това. Следователно разследването е прекратено." Последното развитие по случая беше преди шест месеца, когато шведски следователи го разпитаха в еквадорското посолство.

Допълва се, че "като резултат от решението... се оттегля и Европейската заповед за арест," се казва в съобщението.

Малко след като прокуратурата обяви края му обаче, лондонската полиция съобщи, че ще арестува Асанж, ако той напусне дипломатическата мисия. Великобритания издирва Асандж заради отказа му да се яви в съда на 29 юни 2012 г. заради европейска заповед за арест "за изключително сериозно нарушение," казва полицията. Малко по-късно обаче британските власти потвърдиха, цитирани от "Гардиън", че европейската заповед е оттеглена.

"Уикилийкс" написа в "Туитър", че "фокусът вече е върху Великобритания", която "отказва да потвърди или отрече дали е получила заповед за ареста на Джулиан Асанж".

Решението идва ден след като Челси Манинг, която предаде стотици хиляди документи на "Уикилийкс", докато беше анализатор в Ирак, бе освободена от затвора седем години след като беше арестувана.

Асанж, който живее в посолството на Еквадор във Великобритания, е обещал да приеме да бъде екстрадиран, ако Манинг бъде освободена. За правителството на Доналд Тръмп арестът на Асанж е приоритет.

Дневник