515 осмокласници, които са изучавали интензивно чужд език тази година, се явиха днес на външно оценяване по съответния предмет в Шумен. Това съобщи за ШУМ.БГ Радостина Кунчева, ст. експерт по чужд език и по майчин език в Регионално управление на образованието – Шумен.

Изпитът се проведе във всички осем шуменски училища, в които се изучава интензивно чужд език: ППМГ „Нанчо Попович“, ПГПЧЕ „Никола Вапцаров“, СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ "Панайот Волов", Професионалната гимназия по икономика, ПГСАГ и ПГМЕТТ „Христо Ботев“.

Най-много деца са решавали тест по английски език, тъй като 18 от 22-те паралелки с интензивно изучаване на чужд език в Шумен, са английски. В три от паралелките се е изучавало немски език, като две от тях са в езиковата гимназия, а една - в математическата. Една пък е паралелката с руски език и тя е в СУ „Сава Доброплодни“.

Целта на националното външно оценяване е да се проверят знанията и уменията по съответния език, като тестът е разделен на четири компонента: слушане с разбиране; четене с разбиране; лексика и граматика; създаване на логически свързан текст по зададена тема.

„В следващите три дни училищни комисии ще проверяват и оценяват изпитните работи на учениците. Оценката ще се впише като текуща и няма да има по-голяма тежест от останалите текущи оценки през втория срок“, каза Радостина Кунчева.

ШУМ.БГ