Българският футболен съюз (БФС) спря състезателните права на ганайския национал Самуел Инкоом, който игра за старозагорския "Верея" през миналия сезон. Наказанието е по заръка на ФИФА и е за срок от една година.

Бившият световен шампион за младежи с Гана е бил осъден от световната футболна централа на 15 декември 2014 г. Причината е неплатен наем и нанасяне на имуществени щети на имот, в който е живял по време на престоя си в американския клуб "Ди Си юнайтед".

Ганайският защитник изиграва само два мача за тима от Мейджър лийг сокър, но е успял да нанесе поражения за за 65 316 долара, пише БТА. Той е осъден от собственика на жилището - Къртис Пол Уилет от Форт Роял, щата Вирджиния, но до този момент не е платил сумата.

Въпреки това от декември 2014 г. Инкоом, който игра за Гана на последните две световни първенства, премина през три отбора в Европа - португалския "Боависта", турския "Анталияспор" и "Верея".

Състезателните права на 28-годишния футболист могат да бъдат възстановени по-рано, ако той изплати цялата дължима сума за нанесените щети на жилището в САЩ.

"Верея" привлече Инкоом в края на февруари заедно с Иван Бандаловски. Договорите им бяха до края на сезона и след изтичането му те се разделиха със старозагорци. Ганайският бранител изигра 12 мача в Първа лига.

"Те дойдоха, когато пролетният сезон бе започнал, но много бързо се аклиматизираха и станаха част от семейството на "Верея". Двамата помогнаха на тима в изключително труден момент. Освен страхотни футболисти Бандаловски и Инкоом са и прекрасни хора. Благодарим ви от сърце, момчета", написа ръководството на "Верея" след раздялата с тях.

Инкоом има 46 мача за представителния тим на своята родина. Той участва на световното първенство в Южна Африка през 2010 г., на което африканците стигнаха до четвъртфиналите и отпаднаха драматично от Уругвай след продължения и дузпи. Десният бек беше в състава и на световното в Бразилия през 2014 г.

През 2015 г. Инкоом беше част от тима, който игра финал за Купата на африканците нации, загубен от Кот д'Ивоар след 0:0 в редовното време и продълженията и 8:9 при дузпите. Toй има още няколко участия в континенталния шампионат на Африка.

Инкоом е световен шампион за младежи с Гана от 2009 г., като беше считан за един от най-обещаващите играчи на своята позиция. Същата година той беше привлечен от "Базел" и спечели дубъл през първия си сезон - титлата и Купата на Швейцария.

През януари 2011 г. Инкоом премина в "Днипро" срещу 4.5 млн. евро и беше собственост на украинците до лятото на 2014 г. Той обаче така и не успя да се наложи в тима и няколко пъти беше отдаван под наем, преди да бъде освободен.

Дневник