Лидерите на Европейския съюз се договориха за нови решителни мерки за борба с миграцията, сред които е и възможността за затягане на визовия режим за държави, които отказват да приемат обратно свои граждани с отхвърлени молби за убежище в ЕС.

"Ще бъдат положени допълнителни усилия и за постигане на действителен напредък в политиката за връщане и обратно приемане", се казва в заключителния документ на Европейския съвет. "Въз основа на обновения план за действие относно връщането ще се въведат добре функциониращи споразумения и прагматични механизми за обратно приемане с трети държави на равнище ЕС без излишно забавяне и чрез използване на всички възможни лостове, включително – ако е необходимо – чрез преразглеждане на визовата политика спрямо трети държави."

Опитите да бъде овладяна и намалени вълната от мигранти се правят усилено от 2014 г. насам и днес Централното Средиземноморие остава основната зона за навлизане в ЕС през Италия. Огромната част от идващите са от африкански страни, но има и такива от Близкия изток и Азия.

Някои държави, включитлно Бангладеш и Нигерия, често отказват да приемат депортираните свои граждани, а напоследък ЕС удвои усилията си да ускори това зъвръщане.

"Можем да използваме визите, за да г иубедим да приемат гражданите си", коментира пред "Ройтерс" високопоставен дипломат от ЕС. Той допълва, че мерките срещу тези страни може да включват и ограничения, насочени срещу елитите на тези страни, тъй като техните членове могат да с ипозволят да пътуват до Европа, но отказват да приемат сънародниците си, движещи се по магистралите на трафикантите на хора.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че търговските споразумения на ЕС с африкански държави също трябва да са сред инструментите за натиск.

Дневник