След седемте неща, които да извадите от багажа, "Дневник" събра списък с други седем – които задължително трябва да вземете, независимо колко кратко (или дълго) е пътуването.

Основният принцип при подбора на вещи е всяка една от тях да може да се ползва в колкото може повече ситуации и да не изисква кой знае каква поддръжка.

Хвърлете всичко това в раницата, вземете здрави сандали, две тениски и два чифта шорти и лятото е в краката ви.

Стар телефон

Макар че могат да се ползват за ориентация, четене, чатене, снимане и какво ли не, смартфоните изискват често зареждане на батерията и пречат на пътуващия да се потопи в атмосферата на непознатото място.Снабдете се със стар черно-бял модел, който може само да изпраща съобщения и да звъни, и забравете за интернет.

Почистващ гел за ръце

Наоколо може да няма чешма, нито сапун, нито дори вода. А дезинфекциращите гелове спестяват опасността от мръсотия и зарази.

Вазелин

Или друг мазен и успокояващ кожата крем. Може да се ползва при ухапвания от насекоми, за да овлажни изсъхналата от жегата кожа, да успокои изгоряло място по нея, да облекчи мазоли или ранички.

Връхна дреха

Зиме без торбичка, а лете без абичка не се ходи, е казал народът. Никога не се знае кога температурите могат да паднат рязко, а от средата на август нощите започват да захладняват. Един анорак или пуловер няма да натежи в багажа, но може да се окаже много полезен в най-неочакван момент.

Книга (на хартия)

Защото батерията ѝ няма как да свърши, което не може да се каже за електронния четец. Не е зле човек да има с какво да се занимава, докато чака транспорт. Или с какво да си покрие лицето, докато дреме на плажа. Или да има хартия, върху която да нахвърли някаква бележка при необходимост.

Стотина лева/евро в кеш

Навикът да плащаме навсякъде с карта може да изиграе лоша шега извън големите градове. Наоколо може изобщо да няма банкомати и ПОС–терминали, ПИН–кодът може да бъде забравен, портфейлът може да бъде откраднат. Дръжте на отделно, скрито място в багажа си сума, която да стигне за една нощувка или за транспорт до дома.

И, разбира се, хавлия

Защото авторът на "Пътеводител на галактическия стопаджия" Дъглас Адамс знае най-добре. "Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение - можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста."

Дневник