След като няколко дни прокуратурата отричаше или отказваше коментар на въпроса дали доскорошния шеф на НДК, временно оттеглил се до приключване на проверката, Мирослав Боршош ще бъде привлечен към наказателна отговорност, днес главният прокурор потвърди информацията. Миналата седмица Боршош публикува снимка с призовка на личния си профил във "Фейсбук", но дори тогава от държавното обвинение замълчаха.

Той ще бъде обвинен за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС, за което тече разследване. Ще трябва да се яви на 20 юли в столичния следствен отдел, за да бъде привлечен към наказателна отговорност. Цацаров заяви, че за момента няма данни за извършено престъпление от друг освен от Боршош.

На въпроса дали предстоящото обвинение на Боршош ще предопредели проверката на временната парламентарна комисия, която бе сформирана заради обществените поръчки за ремонта на НДК, Цацаров отговори с въпрос, че може да се пита и обратното. Той заяви, че утре е поканен на заседание на комисията и ще разкаже всичко по случая, което позволи наблюдаващият разследването прокурор. Допълни, че парламентът има право да сформира временни комисии за всичко.

Главният прокурор допълни, че за разпит ще бъдат извикани отговарящият за председателството на ЕС министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев и бившият министър на културата Вежди Рашидов заради твърденията му, че е поискал смяната на Боршош, но след като се е върнал от отпуск, вече не бил принципал на НДК.

Дневник