Пияните шофьори да плащат сами кръвните си изследвания, като в определени случаи да бъдат придружавани до болницата от полицаите. Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, съобщава в. "Сега".

Проектът предвижда шофьорите да си плащат за кръвното изследване в случаите, когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък даде положителен резултат за наркотици, както и ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването.

При резултат от теста с дрегер над 1.2 промила полицаите ще придружават водача до болница. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и прокуратурата трябва да образува разследване. Ако шофьор откаже да плати за кръвен тест, КАТ няма да му връща книжката.

"Сега" отбелязва, че в София подобни изследвания се правят само в Окръжна болница и Военномедицинска академия, като резултатите се връщат в КАТ. Кръвно изследване в Окръжна болница струва 55 лв. Кръвен тест за наркотици се прави само във ВМА, като цената е между 100 и 300 лв. в зависимост от наркотика, който се търси - за кокаин например цената е 60 лв., за амфетамини - 70 лв. Насоката на изследването следва да се даде още при полевия тест от МВР.

В началото на тази година влязоха в сила промените в закона, които дават право на КАТ да сваля регистрационните номера на автомобил още на пътя. Седмично има над 100 такива санкции, посочва вестникът.

Дневник