Невиждан случай досега описва Британският медицински журнал, цитиран от "Ню Йорк таймс". В окото на 67-годишна жена са открити общо 27 контактни лещи, натрупани една върху друга под клепача й. Жената коментирала само, че преди да бъдат извадени усещала дискомфорт, но смятала че е нормален заради напредването на възрастта.

Масата от слепнали лещи била открита при подготовка на пациентката за стандартна процедура по отстраняване на перде от окото. Първоначално лекарите открили 17 от тях, а при втория преглед - и още 10. "Всички бяхме шокирани, не сме виждали такова нещо", коментира лекуващият офталмолог от британската болница, където била приета жената.

Лещите били под клепача на дясното й око от незнайно колко дълго време, но тя обяснила, че ползва такива от 35 години и никога не е поставяла под съмнение, че когато някоя изчезнела, тя просто е изпаднала. Колкото до дразненето при всяко премигване - струвало й се естествено и не достатъчно сериозно, че да потърси помощ.

Престижното медицинско издание BMJ описва куриозния случай като предупреждение за всички хора, които ползват контактни лещи, защото явно и подобно нещо е възможно. От журнала коментират, че пациентката е имала късмет, защото много дълго време е била изложена на риск от сериозно възпаление. В последствие операцията и лечението й били извършени без никакви усложнения.

Дневник