Руският вратар от български произход Александър Георгиев подписа договор с четирикратния шампион в НХЛ "Ню Йорк рейнджърс". 21-годишният играч е привлечен като свободен агент с новобрански контракт, който е за срок от три години.

Според договора Георгиев ще получава по 792 500 долара на година, ако играе в НБА, като сумата може да достигне до 925 хиляди с бонусите. Ако играе за филиал на "Рейнджърс", той ще взима по 70 000 долара (без бонусите за добро представяне). Максималната стойност на контракта е 2.77 млн. долара.

Георгиев притежава и руски, и български паспорт. Благодарение на българското си гражданство той не заемаше квота за чужденец извън Европейския съюз в настоящия си отбор - ТПС (Турку) във Финландия.

Вратарят е роден на 10 февруари 1996 г. в Русе. Оттам е неговият баща Георги Георгиев, който е завършил инженерство в Москва. Майка му е рускиня. Още преди бъдещият хокеист да навърши една година, семейството му се мести да живее за постоянно в руската столица.

"Баща ми искаше да стана професионален спортист, нямаше конкретни предпочитания в кой спорт. Той просто видя кои спортове са най-популярни в Русия и прецени, че хокеят има най-добра школа и там има по-голяма вероятност да се реализирам", споделя той в интервю за "24 часа" от януари 2016 г.

Георгиев започва хокейната си кариера в школата "Московски пингвини", която се финансира от настоящия шампион в НХЛ "Питсбърг пенгуинс" и ЦСКА (Москва). След това изкарва пет сезона между 2009 и 2014 г. в "Химик" (Воскресенк).

Вратарят обаче е твърде млад, за да се наложи в мъжкия състав на "Химик" и през 2014 г. подписва с ТПС (Турку). Той е поканен на проби във финландския отбор от бившия страж от НХЛ и местна легенда Фредрик Норена, чиито тренировъчни лагери е посещавал като малък.

Първоначално Георгиев играе за младежкия отбор, с който става шампион. След това заедно с още няколко от съотборниците си е повикан при мъжете, които в онзи момент се представят разочароващо и клубът решава да даде шанс за изява на младите.

През 2016 г. вратарят печели сребърен медал с руския национален отбор на световното първенство за младежи. В последния си сезон във финландското първенство той изигра 1554 минути в 27 мача и завърши с 92.9% спасени шайби.

Дневник