Руската Дума прие на трето четене и с пълно единодушие закон, който дава възможност за лишаване от гражданство на чужденци, осъждани по "терористични" и "екстремистки" обвинения. Ако текстът бъде подписан от президента, това ще позволи да се отнеме гражданството на лица, които са го получили по натурализация, които все още имат гражданство на друга държава или за които има гаранции, че ще го получат, съобщават ТАСС и РБК.

В подкрепа на законопроекта гласуваха всички 409 депутати, присъстващи в залата. Според текста му, ако дадено лице извърши терористичен акт или бъде признат за виновен за вземане на заложници, диверсия или организиране на незаконна въоръжена организация, решението за даване на руско гражданство може да се отмени.

Законът беше внесен в думата след терористичния акт в Санкт Петербург през април 2017 г. В този случай извършителят, киргизстанецът от узбекски произход Акбаржон Джалилов, беше лишен посмъртно от гражданство, но не заради деянието си, а защото предоставил лъжливи сведения, за да получи руски паспорт. В новия закон се предвижда, че "ако целта на получаването на гражданство е била дейност срещу конституционния строй на Руската федерация и лицето е нарушило задължението да спазва руското законодателство, извършвайки (терористично или екстремистко) престъпление... това се разбира като съзнателно предствяне на лъжлива информация", обяснява депутатът Павел Крашенников, цитиран от ТАСС.

Той добави, че при влязла в сила присъда за въпросните престъпления тя ще се счита за основание дадено гражданство да се отнема. Отговорност обаче няма да се търси на децата и брачния партньор на извършителя, ако те не са съучастници.

Деянията, свързани с тероризъм, за които ще се отнема гражданство, варират от извършване, финансиране и участие в подготовката до публични призиви в медиите или интернет за осъществяването на такова деяние. Основание ще е също участието в терористична организация или в обучения за извършване на терористичен акт, както и отвличане на каквито и да било превозни средства с терористична цел.

Въвежда се и обет, който трябва да дават и спазват чужденците, получаващи руско гражданство. За украинци процедурата се опростява - достатъчно ще е да се представи нотариално заверено в Русия заявление, че въпросният кандидат се отказва от украинския си паспорт. Второ аналогично заявление ще се изпраща в Украйна, но няма да е нужен документ за потвърждение от украинска институция. Това по думите на Крашенников е свързано с факта, че "украинските власти затрудняват издаването на справки за отказ от гражданство".

Законът влиза в сила на 1 септември 2017.

Dnevnik.bg