С 22 гласа „За“ и 14 „Против“ Общинският съвет в Шумен одобри бизнес плана на ВиК за следващия 5-годишен период.

Дебатът по бизнес плана бе бурен, основно заради това, че в него се предвижда 23-процентен ръст на цената на водата още тази година. Тя ще влезе в сила, след като бъде одобрена от КЕВР. От 2,63 лв с ДДС за кубик, цената за битовите потребители ще стане 3,26 лв.

„За“ бизнес плана гласува цялата група на ГЕРБ. Всички от БСП бяха против, а тези на ДПС не участваха във вота. Тримата от Групата на АБВ-Народен съюз също натиснаха бутона „За“. Разцепление се получи в групите на РБ и Патриотите. От Реформаторите плана подкрепиха Васил Тодоров и Иван Ламбов. От Патриотите със „За“ гласуваха Наталия Стефанова, Стефани Любенова и  Радослав Узунов, а Добрин Чайлев /Атака/ и Деан Станчев /ВМРО/ бяха против.

Заседанието на Съвета започна с декларация от общинският съветник Добромир Драев. В нея той  изрази категорично несъгласие с твърденията в изявлението на областния управител Стефан Желев преди дни и го обвини в цинизъм и обида към всички 4103 души, които са подкрепили подписката срещу бизнес плана на ВиК. Той поиска от него незабавно да си подаде оставката.

След него думата взе съветникът от ГЕРБ Владислав Григоров, който преди месец разпространи декларация от своя име, че няма да подкрепи по-скъпата вода. Днес позицията му бе противоположна, като обяснението бе, че не е бил запознат добре с фактите.

От трибуната в сесийна зала общинският лидер на БСП Веселин Пенчев пък потвърди добре известната позиция на партията си по въпроса, а именно – против бизнес плана и за държавни инвестиции във водата на Шумен.

После говори управителят на ВиК Красимир Марков. Неговата теза бе, че твърде малко хора са си направили труда да вникнат в предлагания от него бизнес план. Той заяви, че, ако той не бъде приет, това ще попречи на дружеството да кандидатства по европрограмите за нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция за питейни води. За изненада на присъстващите Марков каза също и че увеличението на водата ще коства на домакинство месечно, колкото кутия цигари.

На няколко пъти пак думата взе Добромир Драев. Даниела Русева от Реформаторите пък напомни, че бизнес планът е бил изтеглен от гласуване на сесия миналия месец, за да се доработи. Тя попита защо им се предлага същия вариант. 

След нея за първи път по темата говори кметът на Шумен Любомир Христов. Градоначалникът поиска от управителя на ВиК да поеме ангажимента да дава на всеки 3 месеца отчет за изпълнение на мерките за намаляване на загубите на вода, да не се повишават заплатите в дружеството, както и да се възстановява по-качествено след аварии.

Марков прие първото искане, но относно месечните възнаграждения на хората му каза, че и сега има проблем с намирането на специалисти и дори днес негов висококвалифициран служител подал заявление за напускане заради ниско заплащане.

В крайна сметка решението за бизнес плана бе приет с 2 гласа над необходимото мнозинство от 21.

Като допълнение към него бе добавена и втора точка - ВиК операторът да поеме ангажимент да работи за привличане на инвестиции за пречиствателна станция за питейни води, за довеждащ водопровод, за санитарно-охранителна зона и други, заложени в прединвестиционната програма на дружеството.

ШУМ.БГ