Общинските съветници в Шумен отложиха разглеждането на бизнес плана на ВиК за юли.

Това стана след близо 3-часов дебат в сесийна зала, крайъгълен камък в който бе заложеният от дружеството 23-процентен ръст на цената на водата.

Специално за да говори по темата в заседанието взе участие и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Пръв думата взе общинският съветник от РБ Добромир Драев. Той показа папките с имената на 4103 души, подкрепили инициираната от него подписка срещу поскъпването на водата. „Благодаря на  тези хиляди шуменци, които положиха подписа си срещу геноцида на ВиК“, каза Драев. След това той подробно обясни защо повишението на водата не е обосновано. Той зададе и въпроса защо в бизнес плана не се казва и дума за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и за подмяна на довеждащия водопровод, който е основна причина за 82-процентната загуба на вода. Също така попита защо се начисляват амортизационни разходи за активи, които дори не са на ВиК.

После от името на групата съветници на БСП говори Веселин Пенчев. „Така предлаганата цена не е социално поносима за голяма част от шуменци. Становището на групата ни е да не подкрепяме бизнес плана“, каза Пенчев. Колегата му социалист Иван Йонков обясни с примери и числа защо този вариант на документа не бива да се одобрява.

Яснота опита да внесе съветникът от РБ Иван Ламбов. Неговата теза бе коренно противоположна на колегата му Драев. На табло и с маркер в ръка той защити тезата, че бизнес планът трябва да се приеме. Веднага му опонираха другите двама от Реформаторите – Бисерка Йовчева и Даниела Русева.

Отново с изказване се включи и Добромир Драев, а след него думата поискаха и дошли в сесийна зала граждани.

Известният от протестите срещу монополите от преди 3-4 години Валери Младенов също взе маркера, за да изпише на таблото „13200%“. С толкова процента се повишава цената на водата от язовир „Тича“ до доставянето й от ВиК до домовете на шуменци. Какво прави държавата като принципал на дружеството, за да намалеят загубите на вода по трасето, попита още той.

„Въпросите, които задавате, са адекватни, защото ако не говорим за бизнес плана, за развитието на ВиК инфраструктурата, никога няма да постигнем устойчиво ВиК дружество“, каза зам.-министър Крумова. Тя обясни, че настоящото увеличение на водата е свързано с начисляването на амортизации най-вече на тези инвестиции, които ВиК вече е приело за експлоатация - проектите по ИСПА и ОПОС за подмяна на канализация и за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води. 

„Това не означава, че пречиствателна станция за питейни води или реконструкция на довеждащия водопровод от „Тича“ няма да бъдат изпълнени. Напротив – регионалното прединвестиционо проучване, което в момента се изготвя, предвижда около 100 милиона лева инвестиции точно за това. Прединвестиционното проучванеще бъде готово през септември, но за да бъде прието то, колкото и да ми е жал да ви го кажа, няма как да се случи първо да изчакате то да стане, а бизнес планът да бъде приет после. Условие за това прединвестиционно проучване е да има приет бизнес план“, категорична бе Крумова.

Не можем да си позволим ниската цена, защото това ще доведе до неодобрение на проектното предложение, което разбирате всички какво означава“, каза тя и предрече, че ако ВиК трябва със собствени средства да финансира новите водопровод и пречиствателна станция, то цената на водата за гражданите ще достигне и 20 лева на кубик.  

Веднага след това съветниците на ГЕРБ поискаха 15 минути почивка. След нея председателят на групата Добрин Добрев предложи бизнес планът да се остави за разглеждане на следващата редовна сесия на общинския съвет през юли. Той предложи на управителя на дружеството Красимир Марков до тогава да го преработи в частта му за цената.

Отлагането бе гласувано с 24 гласа За“, 8 „Въздържал се“ и нито един „Против“.

С това решение на практика бе провалено и насроченото за утре заседание на Асоциацията на ВиК на област Шумен, в което община Шумен е представена с 33,72%, а без нея не може да се постигне нужния кворум от 2/3.

Без решение на Асоциацията пък КЕВР не може да разглежда бизнес плана и да вдигне цената на водата.

ШУМ.БГ