Новата дипломатическа криза в двустранните отношения между Берлин и Анкара е факт. В четвъртък министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел изпълни заканата си и съобщи, че Берлин ще обнови съветите към гражданите на страната, предприемащи пътуване в Турция – изключително остра дипломатическа стъпка, съобщава изданието Focus.

Външнополитическото ведомство в Берлин ще публикува нови препоръки за германците, насочили се към Турция. "На хората, които пътуват по лични или бизнес причини в Турция, се препоръчва да бъдат с повишено внимание и да се регистрират в списъците на консулството и посолството на ФРГ, дори и при кратък престой в страната“, гласи подготвеният текст.

Последният случай на арести на активисти за човешки права са показали, че подобно нещо може да се случи на всеки, дръзнал да влезе в Турция, изразиха увереност в Берлин.

Зигмар Габриел, бивш министър на икономиката, се въздържа от съвети към германските компании, които планират инвестиции в Турция. Предстои обаче да бъдат обмислени мерки и в това отношение, увери първият дипломат на Берлин.

Според националния ежедневник Die Welt в дипломатическите кръгове в Берлин все повече се затвърждава убеждението, че турските власти арестуват граждани на Германия, за да ги използват като заложници.

Конкретните цели на Анкара са да принуди правителството на ФРГ да й предаде турските граждани, получили убежище в Германия след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Съответната теза е подкрепена от представители в Министерството на външните работи в Берлин, споделили мнението си пред местни медии при условие на анонимност.

Миналата седмица държавният глава Реджеп Тайип Ердоган дискретно е предложил на федералното правителство да освободи арестувания германски журналист Дениз Юджел срещу двама бивши генерали от Въоръжените сили на Турция. „Разбира се, такава сделка не бихме могли да си позволим“, заяви говорител на Министерството на външните работи на ФРГ.

Освен Юджел, в турски затвор е и активистът за човешки права Петер Щойдтнер, който бе арестуван в района на Истанбул на 5 юли заедно с други правозащитници.

Агенция "Фокус"