Президентът на ФИФА Джани Инфантино е най-влиятелната футболна личност в света според класация на ЕSPN. Подредбата е направена по критерии, които включват спечелени пари, власт и влияние на заеманата длъжност.

Швейцарецът е завършил право в университета във Фриборг и започва работа в УЕФА като адвокат през 2000 г. Четири години по-късно оглавява отдела по право и клубно лицензиране. Става генерален секретар на европейската централа през октомври 2009 г. Един от най-значимите проекти, в чието разработване участва, е създаването на финансовия феърплей.

Инфантино оглави ФИФА в началото на 2016 г., когато спечели изборите след втори тур срещу шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа. Швейцарецът беше издигнат за кандидат на пожар, след като тогавашният президент на УЕФА Мишел Платини беше изхвърлен от футбола. Под ръководство на Инфантино ФИФА прие идеята за световно първенство с 48 отбора и въведе използването на видеоповторение.

Изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге е на второ място в класацията. Германецът заема и длъжността председател на Асоциацията на европейските клубове. Организацията често е обвинявана, че работи в интерес на най-богатите клубове на континента.

Трети е президентът на УЕФА Александър Чеферин, а след него се нарежда изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор. Най-влиятелните футболни агенти в света - Жорже Мендеш и Мино Райола, са съответно пети и осми.

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са единствените футболисти в топ 10. Звездите на "Барселона" и "Реал" (Мадрид) заемат съответно седма и десета позиция. Португалецът е най-добре платеният спортист в света. Неговият годишен доход за 2016 г. беше оценен на 93 млн. долара, като 58 млн. от тях са от заплата и бонуси, а останалите - от рекламни договори. Аржентинецът е трети в класацията на "Форбс" с годишни приходи от 80 млн. долара.

Единственият треньор, който намира място в челната десетка, е мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола. Испанецът беше начело на два от грандовете в Европа - "Барселона" и "Байерн". Цялата класация на ESPN, която включва 50 имена, може да видите тук.

Дневник