Една осма от хората, гласували за американския президент Доналд Тръмп, казват, че не биха направили това отново, след като са видели смутните първи шест месеца от неговото управление, сочи проучване, цитирано от агенция "Ройтерс".

Проучването на ""Ройтерс""/"Ипсос" е проведено първо през май, а после отново през юли. То изследва нагласите на избиратели, които са казали пред "Ройтерс"/"Ипсос" в изборния ден как са гласували.

Повечето хора, гласували за Тръмп на изборите през ноември миналата година, казват, че биха го подкрепили отново, но намаляването на подкрепата сред неговата печеливша коалиция от по-възрастни, недоволни, предимно бели избиратели може да бъде заплаха за президента.

 Той победи на изборите с малка разлика и се нуждае от всеки един поддръжник, за да прокара своята програма в Конгреса и евентуално да спечели втори мандат през 2020 г.

Според допитването през юли 12% от анкетираните са заявили, че няма да гласуват за Тръмп, ако миналогодишните избори бяха сега; 7% не знаят какво биха направили; а 5% биха подкрепили някой от другите кандидати или не биха гласували.

88% биха гласували отново за Тръмп - през май този дял е бил 82 на сто. Данните предполагат, че позициите на Тръмп сред базата му малко са се засилили през последните месеци въпреки неуспеха на Републиканската партия да извърши реформа в здравеопазването и разследванията за връзки между неговата предизборна кампания и Русия.

Избирателите, които казват, че не биха гласували отново за Тръмп, посочват различни причини за промяната на мнението си. На някои им е омръзнало от ежедневните му нападки в интернет срещу демократите, медиите и съдебната система. Други са разочаровани, че неговото правителство още не е прочистило общностите им от незаконни имигранти. Трети заявяват, че той не е сложил край на недоверието и партизанщината във Вашингтон, както са се надявали те.

БТА