Свободното движение на европейски граждани във Великобритания ще продължи най-малко две години след Брекзит като част от преходното споразумение, предадоха "Ройтерс" и няколко британски издания.

Първият пълен кръг на преговорите за британското излизане от ЕС приключи вчера с малко направени компромиси. Продължават да съществуват различия относно защитата на бъдещето на гражданите, които живеят извън страните си. Великобритания трябва да напусне ЕС до края на март 2019 г.

Високопоставени членове на правителството на Тереза Мей, включително финансовият министър Филип Хамънд, настояват за преходен период, който да защити икономиката и да запази доверието на бизнеса. Според плана на Хамънд, гражданите на ЕС ще запазят свободното си движение във Великобритания до две години, съобщава в. "Таймс". Източници на в. "Сън", който открито подкрепя твърдата позиция на Мей на преговорите за Брекзит, също потвърждава информацията. 

Вестник "Гардиън" цитира високопоставен източник от британското правителство, според когото свободното движение може да продължи до четири години. Засега няма коментар от екипа премиера. Според изданието под натиска на бизнеса настроенията на "Даунинг стрийт" са се променили и Лондон допуска, че е възможен компромис за преходния период, а кабинетът вече приема "колективна" нагласа, че трябва да се стигне до споразумение възможно най-бързо, за да бъде създадена сигурност за бизнеса. "Ако питате бизнеса кога иска да види (споразумение), той би искал да стане утре," казва източник от кабинета, според когото обсъжданите варианти включват преходно споразумение между 2 и 4 години и се очаква да предвиждат свободно движение.

Дори "хардлайнери" като бившия правосъден министър Майкъл Гоув (сега министър на околната среда), който заемаше твърда позиция против преходен период след Брекзит, сега, макар и несклонно, е започнал да приема идеята заради потенциалните рискове от така наречения "Брекзит на ръба на пропастта".

По-рано вестникът съобщи, че няма сближаване на позициите за свободното движение между Европейския съюз и Великобритания и че е напълно възможно британците, живеещи в страна членка, да загубят правото си да се преместят в друга, ако Лондон не разреши на европейски граждани в Обединеното кралство да го напуснат за кратък период, връщайки се на континента, без да губят правото си да живеят на острова. 

Дневник