Най-малко 681 германски фирми са включени в списък, предаден на службите на страната от турските власти по подозрения за връзки с терористични организации. Това сочи публикация на в. "Ханделсблат", цитирана от водещите германски медии и позоваваща се на източници от германските служби за сигурност.

Списъкът е около 10 пъти по-голям, отколкото съобщи вестник "Ди цайт" по-рано тази седмица. Според информацията на "Ди цайт" ставаше дума за 68 компании, които според Анкара "поддържат тероризма".

"Ханделсблат" се позовава както на източници, свързани с правителството, така и на лица от службите за сигурност на Германия. Двама представители на турския кабинет отрекоха подобен списък да съществува и го определиха като "фалшива новина" още след публикацията на "Ди цайт", според която "черният списък" е по-кратък. Германските власти обаче още тогава потвърдиха, че са получили подобен списък, без да дадат подробности. 

Въпросните предприятия имат връзки с движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, което според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат миналата година и което турските власти наричат "Фетхуллахистка терористична организация" (ФЕТО), се казва в списъка, изпратен от Турция.

В кабинета на канцлера Ангела Меркел обаче определят списъка като "абсурден" и "смехотворен", а обвиненията към въпросните юридически лица - като лишени от конкретика, разказват "Цайт" и "Ханделсблат". Германското следствие междувременно поискало допълнителна информация от турските власти, но за момента няма отговор.

"Турция се държи като противник"

Също в петък след обяд шефът на германската Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) Ханс-Георг Маасен обяви, че настоящия момент на криза в отношенията между Анкара и Берлин институцията му разглежда действията на колегите от турция като вражески. "Третираме Турция като противник," каза Маасен, цитиран от сайта на сп. "Шпигел". Според него турските служби в момента се държат в Германия "противно на правилата".

По-рано тази година германските служби съобщиха, че турското разузнаване извършва шпионаж в Германия, за да следи лица, свързани с мрежата на Гюлен. От медии в Турция, близки до властта, дойдоха обратните обвинения - че Гюлен е в съюз с германските служби.

Наблюдението, осъществявано от контраразузнаването, се базира на предложението, че Турция е противник от времето около неуспешния опит за преврат и се базира на промените в турската вътрешна политика и в работата на службите ѝ, добави Маасен. "Вече не я възприемаме като партньор... с оглед на операцията за влияние, (която Турция осъществява) в Германия." По думите му турската служба МИТ много често се меси в живота на общността от турски произход в Германия, която наброява няколко милиона души.

Дневник