10 паралелки с прием след седми клас в шуменските училища няма да бъдат сформирани. Общо заложени в план-приема за областта бяха 73.

Данните след трето класиране бяха изнесени от Регионално управление на образованито /РУО/ днес.

Оттам съобщиха, че в осем от паралелките не се е осъществил прием на първо класиране, което е наложило нулирането им още тогава. Това са общо 6 профилирани паралелки и 2 професионални. Отпадат по една профилирана паралелка в училищата СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ „Панайот Волов“ в Шумен, СУ „Георги Раковски“ - Каолиново, СУ „Д-р Петър Берон“ в Хитрино, както и по една в основните училища в град Плиска и в село Марково.

Нулираните паралелки в професионални гимназии са две - в ПГ по селско стопанство в Нови пазар и в ПГ по селско стопанство във Велики Преслав.

Наесен нито една паралелка осмокласници няма да има в ПГСС – Велики Преслав, средното училище в Хитрино и основните училища в Марково и Плиска.

Още две паралелки се закриват след трето класиране – една в ПГСАГ – Шумен и една в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ - Шумен. И в двете училища, поради липса на достатъчен брой ученици, директорите са отправили предложения към РУО – Шумен да бъдат слети две специалности в една паралелка. Така и в двете училища ще отпадне по една паралелка.

За да се попълнят 73-те паралелки от първоначалния план-прием е трябвало да се намерят 1900 завършили 7-ми клас деца. Записаните ученици след трето класиране обаче са 1304. От тях 1291 са се записали в паралелки с държавен прием и 13 – в духовното НЮВВАБ.

Има и още 120 седмокласници, които не са издържали поправителните си изпити и за тях ще стане ясно през септември, дали и къде ще продължат образованието си в осми клас.

Припомняме, че тази година всички седмокласници трябваше да подадат задължително заявления за прием в осми клас, независимо, дали искат да кандидатстват в друго училище или да останат в това, което са учили до сега.
Свободните места в сформираните паралелки след трето класиране, ще бъдат качени до края на работния ден на сайта на РУО – Шумен, обясниха оттам.

ШУМ.БГ