Жителите на гоцеделчевските села Ново Лески и Мосомища блокираха движението за Гърция в знак на протест срещу кариера за добив на мрамор.

Недоволните пропускаха чакащите автомобили в определени периоди от време, след което отново прекосяваха пешеходната пътека в Ново Лески. Те заявиха, че няма да спрат да протестират, докато концесията на кариерата не бъде отнета.

"Това е истинския оазис на целия гоцеделчевски край и ние няма да позволим да го разрушат", заяви Спас Алмишев - един от протестиращите. 

На протеста дойде и директорът на дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол" към Министерството на енергетиката Станислав Станков, който обясни, че оценката на инвестиционното предложение е изтекла. "Тя е с давностен срок 5 години и сега трябва компетентният орган – РИОСВ – Благоевград, да вземе решение дали ще трябва да се направи нова", обясни той и допълни, че има сигнал за незаконна каменна кариера в община Гоце Делчев.

В гоцеделчевско спряха движението за Гърция в знак на протест срещу каменна кариера.

Организаторът на протеста Десислава Йованович сподели, че опасенията на хората са, че въздухът ще се замърси.

"На 20 метра от кариерата има плантация на пирински чай, а на 30 има лозови масиви. На 1200 метра е карстовия извор "Топлицата", който е единственият безплатен плаж в региона и той може да изчезне", обясни Йованович.

Подкрепата за протеста на местните расте и те заявиха, че протестите им ще продължат.

Дневник