Германия няма право да се намесва във вътрешните работи на Турция, заяви турският президент Реджеп Ердоган на фона на нарастващото напрежение между двете страни.

Това става след арестите на германци от страна на Анкара и след като германският външен министър - Зигмар Габриел, предупреди своите граждани за опасност от пътувания до южната ни съседка.

"Турция е социалдемократична държава, основана на закони, и никой няма право да се намесва в нейните вътрешни работи", каза Ердоган, преди да се отправи на пътуване до Персийския залив.

Позовавайки се на коментарите на Габриел, той каза: "Стратегическото партньорство между нас не е нищо ново, дълго време сме били партньори, не трябва да се предприемат стъпки за засенчването му".

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия, според медии.

Мерките, предприети от германското правителство по отношение на Турция, бяха необходими,

а действията на Анкара срещу правозащитници и журналисти, както и нападките ѝ срещу Германия са неприемливи, заяви Петер Алтмайер, шеф на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел в интервю за неделното издание на в. "Билд".

"Действията на Турция са неприемливи. Предприетите мерки са абсолютно необходими, правителството на Германия е единодушно за това", каза Алтмайер.

Той подчерта, че Германия е длъжна да защитава своите граждани и репутацията на германските компании, а вътрешнополитическите конфликти в Турция не бива да водят до нарушение на основните права и свободи, като например свободата на медиите.

По думите на Алтмайер, Берлин се стреми към добри отношения с тази "голяма и важна страна", но само ако Турция остане правова държава.

В четвъртък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера.

Последният повод за обтягане на отношенията между Германия и Турция беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германецът Петер Щойтнер, по обвинения за подпомагане на терористични организации. Германия призова Турция незабавно да освободи Щойтнер.

Vesti.bg