Руският хокеист Данис Зарипов, който е трикратен световен шампион със Сборная е наказан за две години за употреба на забранени вещества. Нападателят, който играе за "Ак Барс" в Континенталната хокейна лига (КХЛ) е дал положителна проба през миналия сезон, когато беше част от "Металург Магнитогорск".

Информационната агенция Р-Спорт предава, че Зарипов ще бъде наказан до 22 май 2019 г., след като в пробите му са открити забранени стимуланти, диуретици и маскиращи агенти. Санкцията идва от Международната федерация по хокей на лед (IIFH), която е била уведомена от КХЛ.

Случаят на Зарипов е един от много редките на допинг сред елитните хокеисти. Той обаче е поредният руски спортист, който дава положителна проба в последните години. Преди месец руското правителство прие план, който да изкорени допинга от руския спорт, подкрепен лично от президента Владимир Путин.

 Зарипов, който е на 36 години, записа 16 гола и 29 асистенции в 56 мача за "Металург Магнитогорск" през миналия сезон. Той е трикратен световен шампион с Русия, а освен това представляваше родината си на олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г.

"Всеки, който нарушава правилата за борба с допинга, трябва да бъде наказан, независимо от неговите имена или титли", коментира пред "Р-Спорт" руският спортен министър Павел Колобков.

Дневник