Около 200 души са били разпитани тази нощ за вчерашното нападение срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов. Всички те са от т.нар. контингент, отговарящ на профила на извършителите на престъплението. Това съобщи пред държавната телевизия главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той допълни, че работата по случая ще продължи с преглеждането на всички видеозаписи от камерите в района на нападението. По думите му записите не са чак толкова много, тъй като в тази част на района на Борисовата градина има много изкуствено направени пътечки покрай алеите и на тях няма поставени камери.

Вчера малко след 15 ч. Никодимов беше пребит от трима мъже в близост до алея "Яворов". Той е със счупен нос и рани по лицето. Настанен е във Военномедицинска академия и днес му предстои операция.

 Младен Маринов уточни, че се работи по версията за нападение по хулигански подбуди и престъпление от омраза. Той подчерта, че това е първият подобен случай в този район на Борисовата градина от началото на годината.

Главният секретар каза още, че в долната част на парка има много повече камери и лампи за осветление, и си пожела в бъдеще цялата Борисова градина да бъде оборудвана с подобни неща. Това обаче изисквало пари и не се нае да прогнозира кога ще стане.

Самият Никодимов обясни пред БНТ, че редовно минава през тази алея. Той също е на мнение, че нападението срещу него е по хулигански подбуди, като предположи, че може да е от представители на футболна агитка. Журналистът отхвърли възможността да е атакуван с цел грабеж, тъй като нито един от тримата агресори не се е опитал да открадне нещо от него. Той допълни, че нападателите му са млади момчета на 20-22 години, като се отличавали със спортно телосложение.

Младен Маринов каза още, че разбитата група за трафик на хора, в която се оказа и председателят на структура на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Анелия Велева, е следена от над 2 месеца. Той уточни, че работата по случая е отнела много време, тъй като е трябвало да се съберат доказателства и да се стигне до основните играчи в групата.

Дневник