Граждани, част от инициативата "Правосъдие за всеки", се събраха на символичен и предупредителен по думите им протест пред Народното събрание. Присъства и бившият правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че не е организатор, а е дошъл като гражданин да изрази позицията си. Там бе и бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов ("Нова република").

Повод за недоволството станаха внесените в парламента и приети на първо четене промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Единият предвижда ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите, а другият - преместване на делата за корупция по високите етажи на властта от градския в специализирания съд.

Приемането на промените без дебати предизвика отпор на гражданския сектор, реагираха Съюзът на съдиите и всички съсловни организации на магистратите, а Съюзът на юристите в България призова президента да спре закона. Миналата седмица Европейската асоциация на съдиите също излезе с позиция срещу орязването на правата за сдружаване на магистратите, а днес Международната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) изрази безпокойството си заради закона.

Организаторите на протеста заявиха, че ще поискат от президента Румен Радев да наложи вето, и предупредиха, че ще сигнализират европейските институции.

Според тях темата със суджуците отклонява вниманието от КТБ. Преди седмица избухна скандалът с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет беше поискан, след като проверка установи, че е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук. За целта народният представител е използвал името на премиера Бойко Борисов, като е заявил, че месото е за него.

Присъстващите на протеста обещаха, че следващия път ще се съберат пред президентството и ще бъдат много повече.

Дневник