Рано е да се каже дали има надежда третият кабинет "Борисов" да изкара пълен мандат, каза днес по БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя уточни, че още не са минали и 100 дни от събирането на правителството, но допълни, че то вече е заработило.

По повод скандала с искания суджук от депутат от ГЕРБ, Менда Стоянова изрази мнение, че това е срамна и Байганьовска ситуация. В отговор на въпрос, тя обяви, че ГЕРБ е голяма партия, позицонирана във всички населени места и подобни случаи не могат да се предотвратят на 100%.

"Нашата реакция е различна от реакцията на други партии", похвали се председателят на бюджетната комисия. Според Стоянова подобни депутати са единици, "но те пръскат негативният си имидж върху цялото Народно събрание".

По повод фактът, че този парламент е рекордьор по искани имунитети на депутати, Менда Стоянова изрази мнение, че това е така, не защото хората в нега са по-големи нарушители, а защото са се направили промени в законите и има реални действия от прокуратурата. Тя изрази надежда, че работата си ще свърши и съда.

Стоянова уточни, че промените в законите са в посока хората по високите етажи на властта да не бъдат пазени, а да са на светло. Тя обобщи, че борбара срещу корупцията явно се интезифицира.

"Вчера приехме промени в Наказателния кодекс, които предвиждат делата на всичи тези хора да се гледат от специалния съд, което ще позволи те да се придвижват по-бързо. Това е реална стъпка. Следващата стъпка ще е законът за корупцията", каза още Менда Стоянова.

Коментирайки свършеното от Народното събрание от май до сега, Стоянова посочи, че парламентарният сезон е бил кратък, но пък са приети 18 закона. Тя не се съгласи с критиките, че той е бил неуспешен.

"Постоянните промени в законите са нещо лошо. Типичен пример е Законът за движение по пътищата, той е се приема всяка седмица. Стане някоя катастрофа - хайде да променим. Това не създава нормативна стабилност, по-малко промени трябват и те ще са факт, ако се правят качествени закони, подчерта председателят на бюджетната комисия.

На въпрос за парите на вложителите в КТБ, които са над гарантирания от закона минимум, председателят на бюджетната комисия прогнозира, че почти невъзможно е хората да си ги получат. "Парите са откраднати. Трябва делата срещу банката да приключат положително и чак тогава могат да се продадат големи активи", допълни Стоянова.

Dnevnik.bg