Частично лунно затъмнение предстои на 7 август, като явлението може да се наблюдава от цялото тъмно полушарие на Земята, включително и от България. Това съобщи доц. д-р Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център на ШУ "Епископ Константин Преславски".

По думите му в Шумен частичното лунно затъмнение ще бъде видимо след изгрева на Луната - в 20 ч. 16 мин. и ще може да се наблюдава с невъоръжено око. В началото явлението ще се вижда трудно, тъй като Луната ще бъде много ниско над югоизточния хоризонт и поради все още светлия небосвод. Поради ниската височина на Луната, се препоръчва желаещите да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток.

Продължителността на затъмнението от полусянката ще трае 5 ч. 01 мин, а от сянката – 1 ч. 55 мин. От България ще могат да се наблюдават всичките фази на затъмнението, без първия контакт с полусянката, уточни доц. Ибрямов.

Лунни затъмнения има по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка. Те могат да се наблюдават с невъоръжено око или с оптични инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп без да се използват предпазни средства.
Следващото лунно затъмнение, което може да се наблюдава от България е на 27/28 юли 2018 г., като тогава затъмнението ще бъде пълно и пълната му фаза ще трае 1 ч. 43 мин.

ШУМ.БГ