Части от пустинята Атакама са покрити с цветен килим, след като в северните райони на Чили неочаквано паднаха обилни дъждове.

Явлението не е невиждано, но е необичаен моментът, в който се случва. "Цъфтящата пустиня" е климатичен феномен, при който пустинята Атакама се покрива с цветя между септември и ноември. Той се дължи на явлението "Ел Ниньо" - нетипично затопляне на водите в тропическите части на Тихия океан, което води до увеличаване на изпаренията и съответно - на валежите.

Обикновено явлението се повтаря веднъж на 5-7 години. Този път обаче цветният килим е покрил пустинята само две години след последния път през 2015 г., посочва Би Би Си.

Пустинята Атакама е смятана за една от най-сухите в света, с обичайни количества на валежите по-малки от 12 мм годишно.


В нея има места, където досега не са регистрирани валежи и пейзажът прилича по-скоро на лунен.
Обичайно пейзажът в Атакама е този, а теренът се използва за моторни спортове

В частите от Атакама, за които е характерна "цъфтящата пустиня", обаче могат да се видят повече от 200 вида цветя.

Местните власти очакват в следващите седмици цъфтежът да се засили, тъй като различните растителни видове покълват по различно време.

Явлението тази година привлече туристи и учени от страната и чужбина.

Природозащитници обаче изказват опасения, че потокът от желаещи да видят "цъфтящата пустиня", развиващата се нелегална търговия с цветя и развитието на моторните спортове на мястото може да бъдат разрушителни за Атакама.

Дневник