Държавното горско стопанство във Върбица ще бъде домакин на двудневно обучение свързано със здравословното състояние на иглолистните култури, съобщиха от СИДП. 

В него ще участват специалисти по защита на горите от териториалните поделения в обхвата на Регионалната дирекция на горите в Шумен, заместник-директори на стопанства и експерти от Североизточното държавно предприятие.

По време на обучението представители на Лесозащитната станция във Варна ще обяснят на колегите си как да определят правилно вредителите и болестите и техните биологични особености и как да извършват лесопатологично обследване и определяне процента на повредата. Ще бъдат обсъдени и начините за справяне с различните вредители.

Обучението ще се проведе на 20 и 21 септември, като през вторият ден на инструктажа ще бъдат разгледани на терен иглолистни култури.

Близо 68 хектара от горите, които са в обхвата на Североизточното държавно предприятие са нападнати от корояди, показва справка изготвена от експертите на предприятието. 28 хектара от тях са на територията на ДГС-Омуртаг, а 39.8 хектара са в ДГС-Върбица.

ШУМ.БГ