След като направи тестове на мотоциклет в понеделник и вторник, Валентино Роси взе решение да участва в състезанието за Гран при на Арагон, 14-и кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм. Деветкратният шампион в MotoGP счупи крак на 31 август и по-малко от месец по-късно се завръща на пистата.

Все още участието на Доктора не е сигурно на 100%, след като той трябва да получи разрешение от медицинския екип на MotoGP, но е уверен, че състоянието му е добро. Всичко ще стана ясно окончателно преди първата свободна тренировка в петък.

Ако Роси не успее да кара, мястото му ще заеме холандецът Михаел ван дер Марк.

"За щастие имах добър тест с моя мотоциклет на "Мизано". Опитах още в понеделник, но силният дъжд ме спря. Вчера завъртях 20 обиколки и получих отговорите, които търсех. В крайна сметка тестът беше положителен и благодаря много на доктор Лучиди и неговия екип", казва Роси в официално съобщение.

Доктора разкри, че все още чувства болки в крака, но е получил положителен отговор от доктор Рафаеле Паскарела, който го оперира. Лекарят му е разрешил да се състезава отново.

Италианецът получи двойна фрактура на десния крак на 31 август, след като падна по време на тренировка. Роси е карал ендуро мотор около дома си в Тавулия. Смяташе се, че той ще почива между 30 и 40 дни, като такъв беше съветът на Паскарела. Доктора пропусна състезанието в Мизано за Гран при на Сан Марино, което е домашно за него.

"Реших да опитам да карам на "Арагон" и ще имам по-ясни отговори как се чувствам в петък. Наясно съм, че в състезателни условия ще е различно, но съм уверен", добави Доктора.

"Арагон" е едно от едва трите трасета от сегашния календар в MotoGP заедно с пистата в Остин, САЩ и "Ред Бул ринг" в Австрия, на които италианецът няма победа.

Роси е на четвърто място в генералното класиране след 14 състезания. Той изостава с 42 точки от двамата лидери Марк Маркес и Андреа Довициозо.

Дневник