Определени кръгове не харесват Стоян Мавродиев, но това не значи, че не е професионалист. Той е доказал е своите качества в работата си в Комисията за финансов надзор, каза днес по Канал 3 министърът на икономиката Емил Караниколов. Изявлението му беше по повод номинацията на Мавродиев за директор на държавната Българска банка за развитие (ББР).

Според Караниколов срещу Мавродиев няма обвинения, свързани с фалита за КТБ, а ако в досегашната си работа има нарушения, нямало да получи лиценз за директор от БНБ. Министърът уточни още, че бившият шеф на КФН няма да управлява ББР еднолично, а с екип.

Караниколов каза още, че в момента има голям интерес към изграждането на индустриални зони в страната, но сега стремежът на правителството бил да насочи инвеститорите към райони, където има безработица. Големият проблем обаче бил липсата на работна сила. Това била и причината да се поръча на Българска академия на науките да направи анализ за това в какви области ще са нужни специалисти в следващите до 15 година, за да се адаптира образованието към нуждите на бизнеса.

В отговор на въпрос, министърът каза, че всички инвеститори са важни, стига да са коректни и няма значения от коя държава идват, като включително и тези от Русия са добре дошли. Караниколов посочи още, че ръст на икономиката от 4% в края на годината е постижим, тъй като до момента е 3.6 на сто.

Попитан дали има "скърцане" в коалицията, заради проблеми между представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти, министърът, който беше предложен от патриотите, обяви, че среща подкрепа от всички министри.

Dnevnik.bg