Ръководителят на "Лукойл" - най-голямата частна петролна компания на Русия, смята, че санкциите на Запада срещу Русия ще се запазят в следващите 10 години. Стратегическият план на компанията му също е основана на такава прогноза.

Това разказва Вагит Алекперов в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от руски медии. "Не разчитам в близките години санкциите да бъдат снети. А когато стане, това ще е продължителен и много сложен процес", обяснява шестият (според сп."Форбс") по богатство руснак с около 14.5 млрд. долара лично състояние.

Той допълва, че още при първите санкции преди 3 години разговарял във Вашингтон със служител, отговарящ в администрацията за санкциите. "Каза ми, че ако Русия направи това и това, САЩ ще отвърнат по такъв и такъв начин. Отвърнах му: Страната ми няма да ви остави без работа."

"Лукойл" е сред засегнатите от ембаргото заедно с гиганти като "Роснефт", "Газпром нефт", "Газпром" и "Сургутнефтегаз".

Алекперов казва още, че не иска цената на петрола да се връща на 100 долара за барел, тъй като това ще се превърне в проблем за целия отрасъл. "Искаме цените предвидимо да се държат около 55-60 долара за барел поне в следващите 10 години. Тогава ще са щастливи и производители, и потребители."

Дневник