Археолози откриха древен римски театър в стария град на Йерусалим. Той се намира в непосредствена близост до Западната стена на града, като към момента се предполага, че е бил заровен под земята от поне 1700 години.

Театърът е за около 200 души. Той е бил открит от израелски археолози, които са разкопавали мястото от близо 2 години. По първоначални данни това е най-старата публична сграда от римско време, която е откривана в Йерусалим.

Учени все още не могат да кажат на колко години е откритието им. В следващите месеци ще се изследват обстойно камъните, с които е бил построен театъра, за да се посочи епохата, през която е бил издигнат.

Според част от археолозите първоначалните им разкопки показват, че сцената на театъра така и не е била завършена, като според тях той може никога да не е бил използван по предназначението си. Откритието се намира под Арката на Уилсън, под която има много подземни тунели.

Към момента се смята, че римският театър със сигурност е от преди Новата ера, като предположенията са, че е на поне 2100 години.

Дневник